marți, 11 aprilie 2017

Destinatie de weekend - Malul cu scoici



In cazul in care va plictisiti intr-un weekend, puteti iesi la o plimbare spre Malul cu scoici. Poate nu foarte cunoscut de multi, acesta se afla la aproximativ 1 km de drumul judetean, in padurea din spatele fostei gradinite de la Ochiuri.

Nimeni nu stie exact ce este cu acele scoici in padure, insa toti stiu ca sunt acolo. In urma cu 20-30 de ani ar fi fost si mai multe, insa cu timpul au fost acoperite cu pamant sau luate acasa drept suveniruri.


Chiar daca ne situam intr-o zona de podis, exista si o explicatie stiintifica pentru aceasta ciudatenie. 

Zona sudica a Carpatilor Meridionali si zona de curbura au fost umplute cu ape marine, formand bazinul dacic ce reprezenta o parte a Marii Tethis. Bazinul Pontic, Bazinul Dacic, Marea Neagra, Marea Caspica si Marea Mediterana s-au diferentiat datorita miscarilor tectonice si zona Bazinului Pontic a ramas izolata de Marea Neagra in momentul in care s-a ridicat Dobrogea. 

Aparitia acestor depunerilor marine (scoicile) prezinta doua ipoteze. Acestea au putut aparea in perioada pontianului (acum circa 5,5 milioane de ani). Totodata, aparitia acestora s-ar fi putut produce si  dupa ce s-a umplut bazinul pontic cu sedimente continentale, in perioada de inalțare a Marii Negre. Apele marii au patruns in aceasta zona  impreuna cu fauna specifica reprezentata de scoici si melci, care au o vechime impresionanta.

Pe teritoriul judetului se mai intalnesc astfel de zone si de asemenea si in alte parti ale tarii.

Daca mergeti in drumetie spre Malul cu scoici, nu uitati sa pastrati curatentia si mai lasati din ele si pentru ceilalti.



Share:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Meteo

Un produs Blogger.

Blog Archive